Ráth-ház

BUDAPEST, V.
1053
Budapest
Papnövelde u.2.
Telefon: 
+36 30 964-2179
E-mail: 
attila.jeney@gmail.com

Adatok

Leírás

A házat Hild József tervezte egy Ráth Károly nevű pékmester megrendelésére. A klasszicista épület két korábbi, barokk házat foglal magába(n). Az egyik pincéjében pékség működött, melynek kemencéje máig megmaradt, és talán a legidősebb ipari pékkemence az országban, a másik épületben volt az Arany Oroszlán gyógyszertár, melynek néhány éve restaurált berendezése ma a Kiscelli Múzeum féltett kincse.
2020-ban is megkülönböztetett tisztelettel várjuk az érdeklődőket a Ráth-házban, ahol a korábbi hagyományoknak megfelelően az épületről, a műemlék kemencéről és a valaha itt működött Arany Oroszlán Gyógyszertárról fogunk beszélni. A látogatók egy kis időutazásra számíthatnak a reformkor körüli időkbe - reményünk szerint sok, talán meglepő érdekességgel.
Már az is meglepetés lesz, ahogy az épület kinéz, mert nemrég falfűrészeléses technológiával szigetelték az épületet, és a helyreállítás - a fal száradása miatt - még várat magára. (Ezt is lehet tanulmányozni, van jó néhány felázott épület a környéken.)
Várhatóan lesz még egy program: az "Ékszerek Éjszakája" keretében három, idén végzett MOME hallgató kiállítását is megtekinthetik azok, akik a következő vezetésre várnak.

Ez lenne a Ráth-ház
A főlépcső fabábos korláttal
A körfolyosón pedig pálcarács korlát van
Enteriőr - lépcsőház
Kiállítás a pincében: az épületről, patikáról egy-két Hild modellel
Ráth Károly kemencéje a Cukor utcai pincefronton